Motivatie voor Yoga

Datum

motivatie vinden voor yoga

Wat leuk dat jij motivatie hebt gevonden om mijn blog te lezen, want dat motiveert mij om verder te schrijven. En misschien mag ik dan ook meteen van de gelegenheid gebruik maken om je te feliciteren!

Feliciteren? Ja, want je bent te allen tijde verantwoordelijk voor het vinden en vasthouden van je eigen motivatie. Hoe fijn om te weten dat je hoe dan ook altijd regie hebt over je eigen motivatieproces. Je bent kapitein aan het roer. Fantastisch toch!

Maar wat is nu motivatie? Als je wikipedia erop naslaat wordt er onder andere het volgende gezegd over motivatie:

Motivatie is datgene wat een individu tot bepaald gedrag drijft.Omdat motivatie met alles dat een mens tot handelen beweegt te maken heeft, is het een complex onderwerp waarover vele verschillende theorieën en perspectieven geformuleerd zijn…

Alles dat een mens tot handelen beweegt, dat is wel heel erg breed. Het is daarom misschien interessanter om niet te kijken naar wat motivatie is, maar om te kijken naar wat motivatie doet. Motivatie geeft je energie en het vergroot je productiviteit. Je bent gemotiveerd om iets te doen wat je leuk vindt, waar je goed in bent of waar je beter in wilt worden. Je wordt er blij van. Gemotiveerd zijn wordt beloond, want het levert jou tenslotte iets op. Zowel in welzijn en bewustzijn, als in kennis en productiviteit.

Wat iemand motiveert en tot handelen aanzet is altijd heel persoonlijk, en verschilt per individu. Wat mij motiveert is yoga en de effecten van yoga nadat ik geoefend heb. Ik voel dit in alle aspecten van mijn dagelijks leven steeds meer terugkomen en hoe meer ik deze effecten voel – hoe meer ik gemotiveerd ben om te blijven oefenen! Dit geeft mij een intrinsieke motivatie voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling, maar ook om dit door te mogen geven, in de vorm van (yoga) coaching en het helpen van mensen die zichzelf willen ontwikkelen en zichzelf sterker willen maken.

Betekent dat motivatie vinden voor mij altijd makkelijk is? Natuurlijk niet. Ondanks dat yoga tot mijn intrinsieke motivatie behoort blijf ik altijd opzien tegen mijn intensieve zondagmiddag sessie van 1,5 uur. Ik heb mezelf al vaak afgevraagd waarom ik hier tegenop zie. Ik denk dat het een combinatie is van de duur van de sessie en de intensiteit van de oefeningen. Werken aan krachtopbouw is erg goed voor mijn lijf, maar dit is tegelijkertijd niet mijn sterkste kant. Iedere zondag voel ik een gezonde tegenzin, maar toch lukt het me telkens weer om gemotiveerd te blijven en de sessie wel te volgen. Lees: iedere zondag sta ik trouw op mijn mat. Het feit dat ik toch gemotiveerd blijf en ‘de motivatie’ niet omslaat in ‘demotivatie’ is zoals gezegd echt het gevoel dat het me geeft als ik het weer gedaan heb. Het gevoel van ‘Ik kan het!’ versterkt direct mijn zelfvertrouwen. Op korte termijn voel ik het positieve effect op mijn lichaam en op de lange termijn voel ik mijn draagkracht en conditie steeds verder toenemen. Het helpt ook dat ik steeds verder en beter in de houdingen kom. Tijdens de sessie zelf weet ik dat ik met mijn lievelingshoudingen mag eindigen en dat is altijd een lichtpuntje om naar toe te werken.

Motivatie lijkt, in ieder geval bij mij, dus ook gepaard te gaan met doorzettingsvermogen en beloning op korte en op lange termijn. Is dit ook herkenbaar voor jou?

  • Wat motiveert jou, hoe vind jij je motivatie en hoe houd jij dit vast?
  • Stel jij persoonlijke doelen voor jezelf om je motivatie vast te houden? Hoe werkt dit precies voor jou? Doelen geven namelijk houvast, een belangrijk en meetbaar punt om naar toe te werken en dat motiveert je mogelijk ook om door te gaan.
  • Heb jij voldoende zelfdiscipline om jouw yogabeoefening (of andere vorm van zelfontwikkeling) vast te houden?
  • Vind jij steun bij een coach of heb jij een andere stok achter de deur?

Ik ben erg benieuwd hoe motivatie voor jou werkt en ik hoop dat het lezen van deze blog een steentje bij mag dragen aan jouw eigen bewustwordings- en motivatieproces.

Voor meer inspiratie kun je je inschrijven voor mijn nieuwsbrief, of neem direct een kijkje bij het Start met Yoga coachingstraject.

 

Dankjewel voor het lezen van mijn blog, ik kijk uit naar je reactie.

Graag tot ziens,

Bij Noortje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
blogs

Geluk vind je niet in morgen
en niet op een later moment

Geluk vind je in blij zijn met
wat je hebt en wie je bent

Geluk vind je niet in groter
niet in duurder, niet in meer

Geluk vind je in kunnen genieten
en daar vind je het keer op keer

Ontvang de blogs in jouw inbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Scroll naar top