Hoor je mij?

Datum

luisteren gesprekstechnieken coaching

Luisteren is een kunst!                                                 

Actief luisteren is niet alleen horen wat de ander zegt, maar ook proberen te begrijpen wat de ander zegt. Bovendien stellen luistervaardigheden je in staat de ander te laten weten dat je luistert, de ander zijn verhaal te laten vertellen, en, wanneer dat nodig is, te laten verduidelijken. Bron: rug.nl

Ik hoor mezelf wel eens tegen mijn kinderen zeggen: ‘Koekoek, ik praat tegen jou’. Kennelijk heb ik op dat moment het gevoel dat ik geen contact heb, niet gehoord word en dat er niet naar mij wordt geluisterd. Op deze momenten mis ik onder andere oogcontact met de ander. 

Hoe vaak heb jij het al meegemaakt dat iemand aan je vraagt : “Hoe gaat het met je?”, maar dat je het antwoord niet of maar half kunt geven, omdat je gesprekspartner alweer overgaat op dat wat hem of haar op dat moment zelf bezig houdt. De ander betrekt het dan direct op zichzelf of heeft eigenlijk geen tijd om naar jouw antwoord te luisteren. Er wordt simpelweg niet (wenselijk) op jouw boodschap gereageerd waardoor je op dat moment denkt, vraag dan niets…

Of een “Hoe gaat het met je?” van iemand die er vanuit gaat dat het antwoord toch wel ‘goed’ zal zijn, maar jou maar een half antwoord toestaat als dit niet zo blijkt te zijn, omdat hij of zij geen raad weet met jouw openheid. Het gesprek wordt dan vaak afgedaan met een dooddoener als “dat heb ik ook wel eens gehad” of “dat gaat wel weer over.” Nog fijner zijn de ongevraagde adviezen, waar je op dat moment echt niet op zit te wachten en waar je ook echt niets mee kunt. Totaal niet helpend, vraag dan niets…

Maar natuurlijk zijn er ook momenten waarop je je hele verhaal kunt doen, in alle rust, en dat je jezelf ook echt gehoord voelt. Super fijn! Herken je dat gevoel van dankbaarheid, wanneer je van de ander de ruimte krijgt die jij nodig hebt? “Wat fijn dat jij oprechte interesse in mij toonde en naar mij wilde luisteren”.

Allerlei reacties op dezelfde vraag (jij weet er vast zelf nog veel meer), waar je op dat moment helemaal niets aan hebt, of waardoor jij je op dat moment juist wel gehoord – en geholpen – voelt. 

Laten we het ook nog even vanuit de andere kant bekijken. Hoe stel jij je op wanneer je een ander vraagt hoe het gaat? Heb jij ECHT geluisterd? Heb je gehoord wat je gesprekspartner precies zei? En wat was je reactie op dat moment? Kreeg je het idee dat de ander zich ook daadwerkelijk gehoord voelde? Waaruit bleek dat dan voor jou?

We weten misschien allemaal wel hoe lastig het is om iemand echt uit te laten praten, op de juiste manier te reageren (zodanig dat de ander zich gehoord voelt) en voor jezelf te accepteren dat ‘luisteren’ soms echt genoeg is. Dat het soms ook gewoon even niet goed mag gaan met de ander, zonder dat jij daarin een oplossing aan hoeft te dragen. Dat enkel luisteren waarbij de ander zijn hart heeft mogen luchten genoeg is. En misschien niet alleen genoeg, maar ook heel waardevol en dankbaar. Dat de verteller aan het eind van zijn verhaal kan zeggen: “Ik voelde me echt even gehoord, dankjewel voor je luisterend oor.”

Hoe wil je zelf graag dat er in een bepaalde situatie gereageerd wordt op jou? En geef je hetgeen wat jezelf fijn vindt ook terug aan de ander? Neem jij diezelfde houding ook aan? Of heeft die ander misschien iets anders nodig dan jij?

Misschien een mooie bewustwording om hier komende week voor jezelf mee ‘op pad’ te gaan.

Wat betekent ‘luisteren’ voor jou en hoe zet jij dit in?

ECHT luisteren, dat is een kunst!

 

Dankjewel voor het lezen van mijn blog, ik kijk uit naar je reactie.

Graag tot ziens,

Bij Noortje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
blogs

Geluk vind je niet in morgen
en niet op een later moment

Geluk vind je in blij zijn met
wat je hebt en wie je bent

Geluk vind je niet in groter
niet in duurder, niet in meer

Geluk vind je in kunnen genieten
en daar vind je het keer op keer

Ontvang de blogs in jouw inbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Scroll naar top