Het verhaal van

Noortje van Erp

Hi, leuk je te ontmoeten ‘Bij Noortje’. Graag stel ik me even voor. Ik ben Noortje, 39 jaar oud, gelukkig getrouwd en moeder van twee zoons.

Mijn opleidingsachtergrond is Sociaal Pedagogische Hulpverlening en ik heb jarenlang gewerkt als hulpverlener binnen de forensische psychiatrie. Mijn opgebouwde werk- en levenservaring deel ik nu met liefde met anderen en zet ik in op een breder vlak. Binnen mijn coaching ligt mijn expertise bij een herstel/reïntegratieproces na een ingrijpende gebeurtenis in combinatie met yoga.

Mijn herstelproces

yoga voor herstel scad

In 2016 heb ik een SCAD (Spontaneous Coronary Artery Dissection) gehad. Dit is een ‘spontane’ scheur aan de binnenkant van de kransslagader. Na mijn ingrijpende operatie mocht ik letterlijk weer even helemaal op 0 beginnen. ‘Mocht’ omdat ik het zag als een kans en dankbaar ben voor het feit dat ik nog leef. Opbouwen vanaf de grond, met mijn hoofd en met mijn lijf. Yoga heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld voor mij. Het was een heel goed hulpmiddel binnen mijn persoonlijke herstelproces. Reïntegreren is namelijk topsport verrichten voor jou en voor je directe naasten. Het is een proces wat nooit lineair verloopt. Yoga gaf mij rust, vertrouwen, verbinding met mijn ‘nieuwe’ lijf, het bracht mij energetisch opnieuw in balans en het versterkte letterlijk weer mijn conditie en mijn lijf. Onbewust groeide mijn liefde voor yoga, werd het mijn passie, een middel om verder te komen en iets moois om voor te leven. Yoga geeft mij positieve energie.

Tijdens een herstelproces, na een ingrijpende gebeurtenis, is het belangrijk om (nieuwe) doelen te hebben, iets fijns om naar toe te werken, iets waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt en waar je je bed voor uitkomt. Maar ook het gevoel hebben dat je van betekenis bent. Voor mij was dit onder andere yoga, maar voor jou kan dit ook iets anders zijn. Het is de kunst om dit te vinden en om dit voor jou op de goede manier in te zetten en vast te houden.

Hoe yoga mijn passie werd

Waar ik heel ‘klein’ met yoga begon is het uitgegroeid tot een enorme passie. Jarenlang volgde ik 1 tot 2 keer in de week een groepsles Hatha Yoga en/of Yin Yoga. Sinds 1,5 jaar ben ik volledig overgestapt op individuele yoga thuis. Heerlijk in mijn eigen vertrouwde omgeving, op mijn eigen mat en zoals ik het op dat moment wens en nodig heb. Ik heb jarenlang veel uit mijn geleide groepslessen mogen halen, met een fijne docent, maar ik ervaar nu vooral de voordelen van een zelfstandige beoefening. Waar in een groepsles altijd de groep leidend is en de docent de les uitzet, oefen ik nu precies zoals ik het zelf wil.

Van Lieneke’s Yoga Academy heb ik een persoonlijk yogaplan mogen ontvangen, en ben ik me verder gaan ontwikkelen en bijscholen met behulp van haar lesboeken. Lieneke heeft mij daarnaast ook persoonlijk begeleid bij het integreren van yoga in mijn dagelijks leven. Dit betekent dat ik nu zelfstandig yoga kan beoefenen op een manier die bij mij past, afgestemd op wat ik nodig heb én wat ook haalbaar is binnen mijn gezinsleven. De goede aansluiting, in combinatie met realistische doelen, vormt de basis om het ook daadwerkelijk vol te kunnen houden in de praktijk. Inmiddels breid ik mijn beoefening steeds verder uit en sta ik 7 ochtenden in de week op mijn yogamat. Elke ochtend oefen ik een yogaserie van een kwartier met aansluitend een korte meditatie van 5 minuten. Drie keer in de week doe ik daarbij nog een langere serie van een half uur, en op zondag oefen ik een sessie van een uur tot anderhalf uur. Yoga voelt als een verrijking voor mezelf die ik niet meer wil missen. Ik bouw alles om mijn lesseries heen.

bij noortje yoga coach

Inmiddels schrijf ik mijn eigen lesseries en ben ik met Lieneke een verdere samenwerking aangegaan. Wij hebben onze krachten gebundeld, haar uitgebreide leservaring en kennis van yoga, met mijn achtergrond van het begeleiden van mensen. Dit heeft zich vertaald in 3 verschillende coachingspakketten: Start met Yoga, het Persoonlijke Yogaplan en  Gesprekscoaching. Deze pakketten staan voor maatwerk en waarbij ik de nadruk leg op de mentale en coachende kant, en Lieneke mij blijvend ondersteunt op het gebied van de yoga alignment, techniek, en het bouwen van de yogaplannen.

Ieder persoon en iedere situatie is uniek waarbij ik heb mogen ervaren dat maatwerk kwaliteit is én een groot effect heeft. Een persoonlijk plan is juist zo waardevol, omdat het is afgestemd op jouw mentale en fysieke behoeftes op dit moment. Yoga is daarbij een dynamisch en levend proces wat telkens verandert, waardoor het ook mentaal veel op kan roepen. Het is dan ook erg fijn om deze mentale kant, met behulp van een coach, aandacht te geven. Naast het ondersteunen van clienten blijft ook mijn eigen persoonlijke ontwikkeling natuurlijk erg belangrijk: ik bezoek zelf regelmatig een persoonlijk coach en ik ontwikkel mezelf verder op yoga gebied onder de supervisie van Lieneke.

Ondanks dat yoga een fantastisch middel en vertrekpunt kan zijn voor persoonlijke coaching, is dit niet per se noodzakelijk. Ik bezit voldoende andere technieken die ik in kan zetten in de coachingsgesprekken met jou, yoga hoeft niet altijd het vertrekpunt te zijn. Graag verwijs ik je hiervoor naar de losse coachingsgesprekken. Hier vertel ik je graag wat ik je precies te bieden heb buiten de yoga coaching.

Mijn werk achtergrond

In mijn arbeidsverleden heb ik met verschillende doelgroepen mogen werken. Ik heb bijvoorbeeld gewerkt met mensen met een verstandelijke beperking, met chronisch psychiatrische patiënten en met multi-problem gezinnen, maar de meeste jaren heb ik doorgebracht binnen de forensische psychiatrie. Hier werkte ik als sociaal pedagogisch hulpverlener met cliënten opgenomen met een gedwongen maatregel (TBS) en een forse persoonlijkheidsstoornis. Observeren, rapporteren en intensieve gespreksvoering (schemagericht) behoorden tot mijn dagelijkse takenpakket. Dit was een functie die ik altijd met veel plezier uitgeoefend heb en waar ik erg veel heb mogen leren, zowel van de intensieve samenwerking met mijn collega’s als met deze dynamische en bijzondere doelgroep in een bijzondere (gesloten) setting.

Na jarenlang in de zorg te hebben gewerkt merkte ik dat mijn persoonlijke definitie van ‘zorg’ veranderd is. Naar mijn idee is de afstand tussen de cliënt en de hulpverlener steeds groter geworden, de kwaliteit van de zorg is veranderd en in sommige gevallen zelfs achteruit gegaan. Zelf vind ik het juist prettig om zoveel mogelijk rechtstreeks met de cliënt te werken, de zorg ligt wat mij betreft in de directe verbinding en in het persoonlijke contact. De beste tip die ik in het begin van mijn carrière kreeg staat voor mij nog steeds centraal: blijf altijd oprecht geïnteresseerd in de ander, vul geen zaken in en denk niet dat je het weet. Met deze open mind word ik nog altijd positief verrast in het gesprek met de ander.

Kort gesteld, deze werkervaring, in combinatie met mijn levenservaring, mijn passie voor yoga, en natuurlijk, ‘een gezonde dosis boerenverstand’, zorgen ervoor dat ik een mooi gevulde rugzak met mij meeneem. Als yoga motivatie coach zet ik yoga in als een middel voor persoonlijke ontwikkeling, waarbij ik in het bijzonder gericht ben op het blijvend motiveren van mensen. Yoga werkt alleen als jij eraan werkt! Met deze nieuwe drijfveren sta ik nu veel meer in mijn kracht en daarmee kan ik jou ook beter van dienst zijn. Want iedereen verdient deze persoonlijke aandacht. Deze nieuwe vorm van zorg / coaching die ik gevonden heb sluit volledig aan bij mijn wensen en kwaliteiten; dit vergroot en versterkt mijn persoonlijke intrinsieke motivatie. Mijn werk voelt hiermee niet altijd meer als werk en het geeft mij energie. 

Wil je zelf ook ervaren wat yoga voor jou kan betekenen? En hoe je over kunt stappen van het denken in termen van discipline naar intrinsieke motivatie?

Ieder persoon en iedere situatie is uniek, waarbij ik heb mogen ervaren dat maatwerk kwaliteit is en een groot effect heeft.

Noortje van Erp

Geluk vind je niet in morgen
en niet op een later moment

Geluk vind je in blij zijn met
wat je hebt en wie je bent

Geluk vind je niet in groter
niet in duurder, niet in meer

Geluk vind je in kunnen genieten
en daar vind je het keer op keer

Op zoek naar motivatie - en inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Scroll naar top